Wat is Rope Skipping?

Rope Skipping is een spectaculaire vorm van acrobatisch touwspringen waarvoor onder andere een grote hoeveelheid coördinatie, lenigheid, kracht, snelheid, uithouding, ritmegevoel en acrobatie vereist is: klik hier om het te zien!

BRSF 091


Touwtjespringen is al duizenden jaren oud. De eerste vormen van wat wij nu Rope Skipping zouden noemen, kwamen al voor in het oude Griekenland, waarbij men over een houten roede of stick moest springen. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw begonnen sommige atleten het touwtjespringen als conditietraining te gebruiken. Omstreeks 1960 werden de oefeningen uitgebreid door een aantal trainers en sportmensen, onder wie Frank Prentup, Paul Smith en Richard Cendali. De huidige vorm van Rope skipping werd ontwikkeld door Cendali in Boulder, Colorado. In 1983 stichtte Cendali de International Rope Skipping Organization (IRSO). In 1993 werd de Europese European Rope Skipping Organization (ERSO) gesticht. België is in Europa een belangrijk land voor deze sport.

Rope skipping is de verzameling van een reeks verschillende vormen van touwspringen. In essentie is elke bewegingsvorm op basis van een springtouw een vorm van rope skipping. De sport kent twee onderdelen: Speed en Freestyle.

Bij het onderdeel speed komt het aan op pure snelheid en uithoudingsvermogen waarbij je stilstaand moet lopen. Bij speed wordt alleen de rechtervoet geteld.

Bij de freestyle (bestaande uit single rope en double dutch) moeten alle aspecten van het Rope Skippen zo creatief mogelijk, met ondersteuning van muziek, in een vrije oefening samengevoegd worden. In teamverband bestaat een team uit maximum 5 personen, in een demoteam daarentegen kunnen er wel 16 in een team. Denk maar aan een vrije oefening zoals bij het turnen voor vrouwen of een kuur bij het schaatsen, maar dan uitgevoerd met één of meerdere touwen.

Een aantal bijzondere vormen zijn:
- S
ingle rope
- Double dutch
- Chinese wheel
- Two people one
- Traveller
- Long rope